Ilie Bolojan a promulgat legea. Se aplică din 2 aprilie. Românii vor fi mulțumiți

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a semnat miercuri, 2 aprilie, noua lege care aduce schimbări la Statutul deputaților și senatorilor, mărind sancțiunile aplicate celor care lipsesc nemotivat de la activitățile parlamentare.
Potrivit modificărilor aduse Legii nr. 96/2006, orice parlamentar care nu participă la cel puțin o activitate desfășurată în sediul Camerei Deputaților sau al Senatului, în cadrul programului stabilit de Biroul permanent, va fi considerat absent nemotivat.
Consecința este reținerea a 5% din indemnizația lunară brută, dacă nu există un motiv justificat pentru absență.
Sancțiunile vin după ce mai mulți parlamentari AUR și POT au fost acuzați că s-au folosit de prezență fictivă pentru a încasa bani
Modificările legislative au fost adoptate de plenul reunit al Parlamentului în ședința din 25 martie. Votul a fost covârșitor în favoarea inițiativei: 337 de parlamentari au votat „pentru”, 10 „împotrivă”, iar 51 s-au abținut. Doi deputați nu au votat deloc.
În timpul dezbaterilor, deputatul PSD Daniel Suciu, care este și vicepreședinte al Camerei Deputaților, a explicat poziția formațiunii sale în plen:
„Prea multe chichițe regulamentare, detalii tehnice, când de fapt este vorba doar de cei din această încăpere. Dacă nu funcționează bunul simț de acasă (…) de ce ne deranjează un principiu care se aplică peste tot în societatea românească. V-ați dorit să fiți în această încăpere, reprezentanți ai poporului, oamenii care v-au votat, v-au vrut aici. Daca am ajuns sa trebuiască sa ne penalizăm, o vom face. PSD va vota această modificare, pentru că este despre noi și demnitatea noastră.”
Decizia Parlamentului a venit într-un moment tensionat, după ce reprezentanții AUR și POT au anunțat că intră în grevă parlamentară. În acel context, Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, i-a acuzat pe aceștia că au semnat prezența doar pentru a beneficia de indemnizația de ședință, în valoare de 261 de lei.
„Au semnat prezența pentru a-și lua indemnizația de şedinţă de 261 de lei.” – Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR
Potrivit acestuia, 49 dintre cei 63 de deputați AUR și 16 dintre cei 23 de deputați POT ar fi procedat în acest fel.
Grevă parlamentară a fost declanșată după ce candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai a fost respinsă. Ca reacție, parlamentarii AUR și POT au anunțat că intră în grevă, însă, potrivit acuzațiilor venite din partea USR, aceștia au continuat să semneze prezența pentru a încasa indemnizația zilnică.
Modificările aduse statutului parlamentarilor vin în contextul în care, în trecut, absențele nemotivate nu aveau un impact semnificativ asupra veniturilor deputaților și senatorilor. Prin noua lege, se dorește introducerea unei forme clare de penalizare pentru lipsa de la activitatea parlamentară, într-un efort de responsabilizare a membrilor Legislativului.
Textul adoptat modifică articolul din Legea nr. 96/2006 și stipulează următoarele:
„Participarea la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în sediul Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz, în cadrul programului şi ordinii de zi aprobate de Biroul permanent, se consideră absenţă nemotivată şi are drept consecinţă reţinerea a 5% din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau a senatorului, cu excepţia motivării absenţelor.”
Deși legea a trecut cu o majoritate clară, discuțiile din Parlament au fost aprins disputate, în special pe fondul acuzațiilor de prezență fictivă. Acuzațiile formulate de USR au fost respinse de unii parlamentari AUR și POT, însă nu au fost oferite explicații suplimentare în cadrul ședinței de plen.
Prin promulgarea noii legi, absențele nemotivate capătă o greutate mai mare, iar reținerea de 5% din indemnizație se aplică automat dacă nu există o justificare acceptată. Schimbarea vine după multiple sesizări din spațiul public și critici privind activitatea redusă a unor parlamentari, în ciuda veniturilor ridicate pe care le încasează lunar.
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨