Crin Antonescu, atac dur la adresa lui Victor Ponta. Ce a putut să îi spună

Crin Antonescu a declarat recent, în cadrul unei emisiuni TV, că România ar fi arătat diferit dacă în urmă cu 12 ani ar fi câștigat el alegerile prezidențiale în locul lui Klaus Iohannis. În acea perioadă, USL plănuia o formulă de conducere cu Antonescu președinte și Victor Ponta premier.
Planul USL, distrus de „trădări” înainte de alegeri
Fostul lider liberal a afirmat că, deși nu era pe atunci atât de pregătit pentru funcția de șef al statului, crede că România ar fi fost mai bine reprezentată de el decât de Klaus Iohannis. În viziunea sa, țara ar fi avut astăzi o altă direcție: „mai sus, mai sigură, mai unită și mai puternică”.
Întrebat direct la Antena 3 CNN de Mihai Gâdea ce s-ar fi schimbat dacă el devenea președinte în 2012, Antonescu a răspuns:
„Sunteți nostalgic văd. Și eu. Nu știu dacă tot ceea ce cred eu acum că putem și vreau să facem cu România în următorii cinci ani s-ar fi realizat în cei zece de care vorbiți și în care eu aș fi fost cel care pleca, dar nu pot să-mi imaginez decât ceea ce cred și astăzi că se poate face cu România.
Sigur că difereau conjuncturile, și persoanele, începând cu persoana mea, eram mai puțin pregătit, deși așa cum eram pentru România ar fi fost mai bine. Nostalgia ne-o putem permite până la un punct, acum să privim spre viitor. Am fi avut o Românie așa cum vreau să o fac acum, mai sus, mai sigură, mai unită și mai puternică”.
În aceeași intervenție, Antonescu a recunoscut că USL s-a destrămat înainte de alegeri din cauza unor „trădări” și a transmis că el nu are regrete, dar nici iluzii despre trecut. Accentul este pus pe ce poate construi în prezent și în următorii ani, dacă va fi ales președinte.
Deși unii îl consideră un politician „depășit”, Antonescu spune că este mai actual decât toți ceilalți candidați. A susținut că are reacții prompte la problemele importante din societate și că soluțiile lui sunt „creative și inovative”.
Întrebat de Adrian Ursu dacă este depășit, a răspuns:
„Eu iau întrebarea dumneavoastră drept o întrebare concretă, deloc retorică, cu toate că aș fi tentat să cred că e retorică. Nu sunt depășit, mă bazez pe ce am obținut în experiența mea de viață, de cunoaștere și abia apoi politică. Reacțiile mele la ceea ce sunt stimulii majori în această dezbatere sunt cele mai prompte și, în opinia mea, cele mai consistente dintre toți candidații, pentru că soluțiile cu care eu încerc să vin sau pe care le propun pentru marile teme ale statului și societății românești sunt creative și inovative, pentru că fac parte dintr-un efort. Eu consider că sunt cel mai actual dintre candidații la președinție, consider că sunt cel mai liber dintre candidații la președinție și pot să detaliez și consider că, departe de a fi depășit, sper din tot sufletul ca soluțiile pe care le propun să aibă posibilitatea, fiind susținute de mulți oameni, să se întâlnească, să nu fie niște soluții prea înainte în care clasa politică se regăsește. Nu sunt depășit deloc și cred că putem trece împreună peste această situație în care România stagnează, s-a împiedicat, a înghețat”.
Crin Antonescu a transmis și un mesaj dur alegătorilor, avertizând asupra pericolului pe care îl vede în Victor Ponta, fost coleg de alianță politică. El l-a numit „trădător” și „travestit”, folosind un ton tranșant pentru a-l desființa pe contracandidatul său.
„Trădătorul nu e mare, dar e trădător. Victor Ponta. By the way, marea problemă nu e că e trădător, ci că e travestit”, a declarat el în cadrul emisiunii moderate de Robert Kiss.
Crin Antonescu a reamintit că în trecut a colaborat cu mai mulți oameni politici, dintre care unii au avut un rol important în formarea sa sau în construcția unor proiecte politice comune.
El a menționat:
„Am avut oameni politici sau de care am fost apropiat în decursul timpului, a fost Stelian Tănase, a fost Dinu Patriciu, o personalitate care lipsește României de mulți ani. A însemnat mult pentru mine deși n-am avut relații de afaceri cum s-a vorbit mult prostește și calomnios, au fost oameni cu care am construit ei fiind mai tineri, nu pot să spun că i-am format, dar cu care din postura de mai bătrân, oameni care fac și au făcut lucruri importante – Eduard Hellvig, Mircea Roșca”.
În ceea ce privește apropierea sa politică, Antonescu a declarat că în ultimii zece ani cel mai apropiat om politic i-a fost Adina Vălean:
„În ultimii zece ani cel mai apropiat politician mi-a fost Adina Vălean, și vorbesc de politician”.
Crin Antonescu a mai adăugat că nu are dușmani în sensul emoțional al termenului, dar a avut adversari politici care, în opinia lui, au încetinit progresul democratic al țării. Printre aceștia îi amintește pe Ion Iliescu, Adrian Năstase și Traian Băsescu:
„Dușmani n-am avut dacă prin dușmănie înțelegem încărcătură sufletească, nu cred că merită să urăști, dar adversari chiar dacă nu pe aceeași poziție mi-au fost mereu cei care mi s-a părut că frânează sau riscă să afecteze evoluția României spre democrației – pe rând au fost Ion Iliescu, Adrian Năstase, Traian Băsescu”.
Referindu-se în mod special la fostul președinte Traian Băsescu, Antonescu a afirmat:
„Băsescu are un loc special pentru că spre deosebire de ceilalți doi a fost un mare impostor – chestiunea dreptei și a statului de drept, adică două mari valori pentru mine pe care el le-a falsificat”.
Crin Antonescu a încheiat intervenția reafirmându-și convingerea că poate contribui la schimbarea țării într-un mod pozitiv, mizând pe libertatea și actualitatea ideilor sale, pe care le consideră adaptate nevoilor reale ale societății românești.
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨