Zelenski spune că Putin va muri în curând. Apel către SUA: „Îi va fi frică de asta”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat miercuri seara, într-un interviu acordat presei ucrainene, că Vladimir Putin „va muri în curând”, fără a oferi explicații clare în privința afirmației.
Declarația a fost făcută înaintea participării sale la summitul de la Paris, unde urma să discute cu liderii europeni despre obținerea unui armistițiu între Rusia și Ucraina.
„Va muri în curând, este un fapt”, a spus Zelenski în interviul citat, menționând că Putin ar avea posibilitatea să „pună capăt acestui război înainte de a muri”. Tot el a adăugat: „Eu sunt mai tânăr decât el, deci pariați pe mine”.
Zelenski cere sprijinul ferm al SUA
În același context, liderul ucrainean a îndemnat Statele Unite să nu relaxeze poziția față de Rusia și să nu accepte compromisuri care l-ar scoate pe Vladimir Putin din izolare.
„Este foarte important ca America să nu îl ajute pe Putin să iasă acum din această izolare globală”, a declarat Zelenski. „Cred că acest lucru este periculos. Acesta este unul dintre cele mai periculoase momente.”
În declarațiile sale, Zelenski a mai spus că Putin ar putea rămâne la conducerea Rusiei până la moarte și că se teme de instabilitate internă.
„Dacă îl presează pe Putin, el se va confrunta cu destabilizarea societății sale și îi va fi frică de acest lucru”, a afirmat președintele Ucrainei.
Întâlnirea liderilor europeni la Paris, la care SUA nu au participat, s-a desfășurat la doar câteva zile după ce Washingtonul a anunțat că Moscova și Kievul au ajuns la un acord privind oprirea atacurilor în Marea Neagră. Chiar și așa, cele două state s-au acuzat reciproc de încălcarea condițiilor, semn că discuțiile de pace rămân fragile.
Tentative de asasinare împotriva lui Zelenski
De la începutul invaziei din 2022, autoritățile ucrainene au relatat mai multe planuri de asasinare a președintelui Volodimir Zelenski, puse pe seama Rusiei.
În martie 2024, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a informat că a dejucat un complot orchestrat de agenți ai FSB care aveau ca țintă președintele ucrainean și alți comandanți importanți ai armatei.
„A destructurat o rețea de agenți” este expresia folosită de SBU, care a anunțat și arestarea a doi ofițeri ucraineni implicați în această rețea.
În urma acestei descoperiri, Zelenski a emis un decret prin care l-a demis pe Serghei Leonidovici Rud din funcția de șef al Departamentului Protecției de Stat al Ucrainei, responsabil cu securitatea sa personală.
În aprilie 2024, un alt caz a atras atenția autorităților: un cetățean polonez, identificat doar ca Pawel K., a fost arestat în Polonia sub suspiciunea că ar fi colaborat cu serviciile de informații ruse pentru a plănui un atentat împotriva lui Volodimir Zelenski.
Potrivit unui comunicat al parchetului polonez, bărbatul avea sarcina de a „colecta și furniza informații serviciilor militare de informații (GRU) ale Rusiei (…), pentru a ajuta serviciile secrete ruse să planifice o eventuală tentativă de asasinare a președintelui ucrainean”.
Aceste tentative au fost folosite de autoritățile de la Kiev pentru a argumenta nevoia continuă de sprijin din partea statelor occidentale și pentru a atrage atenția asupra riscurilor la care este expusă conducerea Ucrainei.
Moscova acuză Ucraina că ar fi încercat să-l elimine pe Putin
Pe de altă parte, Rusia a venit cu propriile acuzații. În luna august 2024, ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a declarat că o operațiune ucraineană secretă ar fi avut ca scop asasinarea președintelui Vladimir Putin în data de 28 iunie 2024, în timpul paradei dedicate Zilei Marinei Ruse.
Riabkov a susținut că și ministrul Apărării, Andrei Belousov, ar fi fost vizat de această tentativă.
Potrivit lui, Belousov ar fi contactat Pentagonul cu 16 zile înainte de eveniment, iar intervenția secretarului american al Apărării de la acel moment, Lloyd Austin, ar fi fost decisivă pentru blocarea presupusei acțiuni.
Aceste acuzații nu au fost confirmate public de autoritățile americane, dar au fost prezentate de partea rusă ca dovezi ale unei escaladări a conflictului dincolo de linia frontului, în zona operațiunilor speciale și a războiului informativ.
Articolul prezintă toate declarațiile și evenimentele semnalate de ambele părți, fără interpretări, în contextul discuțiilor tensionate dintre Rusia și Ucraina și al eforturilor internaționale de a negocia un armistițiu durabil.
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨