Nu e o glumă! Telefonul tău ascultă în secret tot ce vorbești. Află cum să dezactivezi microfonul mobilului în doar câțiva pași

Data actualizării: 25 martie 2025

Telefonul care rulează Android poate să înregistreze conversațiile purtate de utilizator, fără ca acesta să fie neapărat conștient de acest lucru.

Deși pare greu de crezut, realitatea este că sistemul de operare al Google are capacitatea de a accesa microfonul dispozitivului și de a colecta date audio, pe care le folosește apoi în special pentru afișarea reclamelor personalizate.

Telefonul care înregistrează fără să știi: cum e posibil

În lumea digitală în care ne aflăm, telefoanele, laptopurile și tabletele au ajuns să fie mai inteligente ca niciodată. Cu toate avantajele pe care le aduc, unele funcții pot deveni deranjante sau chiar invazive pentru utilizatorii obișnuiți.


În cazul telefoanelor Android, sistemul poate capta sunetele din jurul tău prin microfon. Acest lucru se face cu scopul de a „îmbunătăți experiența utilizatorului„, însă în realitate, informațiile colectate ajung să fie folosite pentru targetarea reclamelor.

Mulți utilizatori au observat că, după ce vorbesc despre un anumit produs cu cineva, încep să le apară reclame fix despre acel produs.

„Poate ți s-a întâmplat și ție să vorbești cu un prieten sau cu o prietenă despre o geantă, sau despre un ceas nou. Mai apoi, pe rețelele de socializare ori în browser ți-au apărut o mulțime de reclame de acest tip. Iată că nimic nu este întâmplător.”

Această practică a fost posibilă deoarece, potrivit sursei,

„Google te ascultă în permanență. Sistemul creat colectează datele și de asemenea, poate asculta conversațiile ocazionale ale utilizatorilor.”

Aceste fragmente de audio sunt stocate și procesate pentru a identifica interesele utilizatorului și pentru a-l plasa în categorii de public-țintă în vederea publicității online.

Totul pornește de la aplicațiile instalate pe telefon, care cer permisiuni variate, printre care și accesul la microfon.

„O mare parte dintre ele cer permisiunea pentru a accesa microfonul. Poate fără să vrei ai bifat acest lucru, fără să îi acorzi o mare importanță.”

Pentru cei care nu vor ca telefonul să le înregistreze conversațiile, există o metodă simplă de a dezactiva această funcție. Tot ce trebuie făcut este să accesezi câțiva pași din setările contului Google, direct de pe telefonul tău Android.

Metoda exactă începe cu deschiderea aplicației Google. De acolo, se accesează profilul utilizatorului, aflat în colțul din dreapta sus, apoi se selectează opțiunea „Cont Google”.

După această etapă, se intră în meniul „Date și confidențialitate”, unde utilizatorul găsește mai multe secțiuni legate de activitatea contului.

În această zonă, trebuie localizată secțiunea denumită „Web and application activity” (în română: „Activitate web și aplicații”).

Aici apare opțiunea „Includeți activitatea vocală și audio”, care trebuie dezactivată. Concret, pentru a opri microfonul să mai înregistreze conversațiile, este nevoie să se bifeze „Stop saving” – adică „Opriți salvarea”.

Ultimul pas constă în confirmarea alegerii făcute:

„Ulterior apasă pe ‘Înțeles’ și ai rezolvat problema.”

Este important ca utilizatorii să fie atenți la ce aplicații oferă acces la microfon atunci când le instalează. De multe ori, acordarea acestor permisiuni se face automat sau din neatenție.

Chiar și aplicațiile care nu par să aibă legătură cu înregistrarea audio pot avea, în fundal, acces la aceste date sensibile.

Dacă ai un telefon cu Android și vrei ca lucrurile spuse în jurul tău să rămână private, este esențial să revizuiești setările contului Google și să verifici ce aplicații au acces la microfon.

Pasul de mai sus este simplu, dar poate face o diferență mare în protejarea intimității.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨