Plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale extinsă: Opoziția critică lipsa de viziune pe termen lung a Guvernului

Data actualizării: 24 martie 2025

Senatul României a adoptat proiectul de lege pentru prelungirea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale, cu 70 de voturi pentru, trei abțineri și 47 de voturi împotrivă. Această decizie a stârnit un val de critici din partea opoziției, care acuză Guvernul de lipsă de viziune pe termen lung și de absența soluțiilor pentru perioada post-plafonare.

Opoziția critică guvernul

„Această schemă de plafonare plafonează niște prețuri care sunt mari oricum de la poarta producătorilor de stat din energie. Nu există nicio informație, nicio viziune, nicio comunicare pentru populație: ce se întâmplă după aceste trei luni de zile în care se prelungește schema de plafonare? Că tot aici vom fi și peste trei luni. Tot cu prețuri mari, tot cu facturi mari, iar Guvernul nu are răspuns, doar mută problema mai încolo.” a declarat Violeta Alexandru, senatoare USR.

„Această schemă de plafonare și compensare este scuza perfectă pentru Guvernul coaliției de a nu face ce trebuie cu adevărat făcut în energie. Guvernul se ambiționează să meargă pe o schemă ipocrită bazată pe o mare minciună”, a declarat Petrișor Peiu, senator AUR.

Reacția puterii

Primul reprezentant al puterii care a răspuns opoziției a fost senatorul PSD Daniel Zamfir. Acesta a declarat că plafonarea reprezintă singura soluție optimă pentru români. „Să auzim aici că nu e bine și că trebuie ca România să continue obiectivele energetice pe care le are în lucru, sună minunat. Problema era că chestiunea cu privire la prețul energiei trebuie rezolvată astăzi. Ori mecanismul de plafonare este singurul care îi protejează pe cetățeni de această fluctuație.” a spus Zamfir.


Senatorul UDMR Turos Lorand a acuzat ironic opoziția că a devenit „lobista principală pentru companiile de furnizare”. „Chiar și Banca Națională a României a spus că dacă nu se făcea plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, aveam o inflație imensă. Am reușit să stopăm inflația.” a adăugat Lorand.

Daniel Fenechiu, senator PNL, a luat, la rândul său, cuvântul și a ironizat opoziția. „Când criticile la legea de adoptare a ordonanței vin de la partide care susțineau un individ care ne promitea că o să vândă combustibilul cu un leu și care spunea că o să suprime dobânzile bancare, pot înțelege. Dar când un partid care se revendică pro-european vine și ne spune că datorită faptului că energia este produsă de producători de stat ea trebuie să fie ieftină, nu mai înțeleg”, a declarat Fenechiu.

Proiectul merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨