Ministrul Mediului neagă legătura dintre defrișare și gradul de umplere al bazinelor hidrografice

Data actualizării: 24 martie 2025

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut o declarație controversată în cursul zilei de luni, negând orice legătură între defrișările masive și gradul de umplere al bazinelor hidrografice. El a afirmat că, în ciuda percepției publice, România are mai multe suprafețe împădurite acum decât în urmă cu 35 de ani.

Declarații ale Ministrului Mediului

„Nu aş face o asociere directă între gradul de umplere şi despădurire, defrişare, pentru că dacă ne uităm la fondul forestier al României şi la harta pădurilor din România văzută din satelit nu din documente din vreo bibliotecă, vom constata că astăzi avem mai multe suprafeţe împădurite decât aveam în urmă cu 35 de ani la Revoluţie, dar în acelaşi timp putem sa constatăm că bazinele hidrografice sunt mai sărace în apă, discutăm de apele de suprafaţă, discutăm despre apele subterane, deci n-aş face o corelare directă”, a declarat Mircea Fechet.

Ministrul a adăugat că lipsa precipitațiilor din ultimii ani a condus la o diminuare a gradului de umplere al acumulărilor, afectând producția de energie electrică. Hidroelectrica, de exemplu, a produs cu 20% mai puțină energie anul trecut, din cauza lipsei apei și a precipitațiilor.

Restricții privind consumul de apă

Întrebat dacă se pregătesc restricții în ceea ce privește consumul de apă, Mircea Fechet a precizat că astfel de planuri există în fiecare an, cu priorități clare.


„Ele pot afecta o localitate sau două sau mai multe în funcţie de cantitatea de apă disponibilă. Există anumite restricţii şi anumite priorităţi. Ceea este important rămâne faptul că populaţia are cea mai mare prioritate la apă, alimentarea localităţilor cu apă potabilă rămâne lucrul pe care trebuie să-l gestionăm cu prioritate, urmând ulterior, bineînţeles să ne intereseze şi securitatea alimentară şi securitatea energetică, adică alţi beneficiari de apă, industrie, hidrocentrale, irigaţii în agricultură şi aşa mai departe însă populaţia trebuie şi va rămâne prioritatea numărul unu”, a mai spus ministrul Mediului.

Aceste declarații vin în contextul în care schimbările climatice și defrișările masive sunt subiecte de discuție intense la nivel național și internațional.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨