Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor: Dezbateri intense și preocupări de neconstituționalitate

Parlamentul României se află în procesul de dezbatere a unui document de o importanță majoră pentru toți cetățenii: Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor. Acest proiect de lege pare a fi un cartof fierbinte pentru decidenți, având în vedere că forma inițială, transmisă de fostul ministru al Dezvoltării, Adrian Veștea, nu a fost agreată de către coaliția PSD-PNL-UDMR.
Probleme de neconstituționalitate
Avocatul Radu Dinulescu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în Dreptul Urbanismului, a evidențiat patru probleme majore de neconstituționalitate ale proiectului. Acestea includ o formă mascată de confiscare/naționalizare a terenurilor proprietate privată, încălcarea principiului neretroactivității legii, sancționarea fără culpă a persoanelor particulare pentru erorile administrative și nerespectarea principiului descentralizării.
„Conform Constituției, dreptul la proprietate privată este inalienabil, în absența unei exproprieri în condițiile legii”, a subliniat avocatul Radu Dinulescu.
El a explicat că posibilitatea constituirii spațiilor verzi pe proprietăți private, care sunt definit ca spații cu acces public, ar fi un abuz inimaginabil, care ar încălca legea fundamentală. Aceasta ar fi într-o formă de naționalizare, asemănătoare cu cea practicată de regimul comunist în anii ’50.
Principiul neretroactivității și sancționarea nevinovaților
O altă problemă semnalată de avocatul Radu Dinulescu este legată de principiul neretroactivității. El a argumentat că este neconstituțional ca o instituție să anuleze un certificat de urbanism sau o autorizație de construire după ce aceasta a fost eliberată și beneficiarul a făcut cheltuieli pe baza acestora.
„Confuzia voită din actualul text amestecă pe constructorii de bună credință cu cei care nu au respectat autorizația”
Un alt aspect problematic al proiectului de Cod este sancționarea oamenilor de bună credință pentru greșelile funcționarilor. Dinulescu a explicat că în proiectul de Cod se prevede că se desființează construcțiile, chiar dacă ele au respectat documentația emisă de primărie. Acesta a subliniat că este necesară distincția între constructorii de bună credință, care au respectat legea, și cei care au încălcat-o.
Centralizarea deciziei urbanistice și îndepărtarea ei de cetățean
Avocatul Radu Dinulescu a criticat, de asemenea, centralizarea deciziei urbanistice și îndepărtarea ei de cetățean. El a subliniat că pentru terenurile de peste 3000 de metri pătrați legea solicită existența unui Plan Urbanistic Zonal, care durează, de regulă, minimum trei ani. Dinulescu a avertizat că acest sistem este nefuncțional, așa cum s-a demonstrat în cazul Bucureștiului.
În concluzie, proiectul Codului Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor stârnește numeroase dezbateri și preocupări. În ciuda criticilor, parlamentarii continuă să lucreze la elaborarea acestui document extrem de important pentru viața tuturor românilor.
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨