Cum putem dezactiva hormonii care provoaca ingrasarea

Data actualizării: 15 august 2025

Dezechilibrul hormonal este, în multe cazuri, principalul vinovat pentru kilogramele care nu se mai duc, indiferent câte diete sau ore de sală bifezi.

Deşi multe persoane cred că problema greutăţii ţine exclusiv de câte calorii mănâncă sau cât sport fac, tot mai multe cercetări arată că hormonii, nu obiceiurile zilnice, sunt cei care încurcă planurile de slăbit. Specialiştii spun că tiroida, insulina şi leptina sunt deseori dereglate, iar efectul este îngrăşarea în ciuda eforturilor.

Leptina și insulina, hormonii care blochează slăbitul

Leptina este un hormon care, în mod normal, este secretat de celulele grase şi transmite creierului semnalul că eşti sătul. La persoanele supraponderale, acest mecanism se dereglează – creierul nu mai primeşte semnalul, iar pofta de mâncare rămâne activă.


„Când oamenii sunt rezistenţi la leptină, hormonii sunt cei ce conduc la un aport crescut de alimente”
– sursa citată

De vină este şi consumul mare de fructoză, fie din fructe în exces, fie din alimente procesate cu zahăr. Ficatul nu mai reuşeşte să metabolizeze tot zahărul şi îl transformă în grăsime, care se depozitează în corp. Leptina, produsă de ţesutul gras, creşte, dar paradoxal nu mai funcţionează corect.

Mai mult, insulina – hormonul care reglează nivelul glicemiei – blochează semnalul leptinei.

„Nivelul crescut al insulinei poate fi unul dintre motivele pentru care oamenii devin rezistenţi la leptină”
– sursa citată

Evitarea zahărului este o măsură bună de prevenţie, dar nu suficientă ca tratament. Mai eficientă pare reducerea carbohidraţilor în ansamblu, ceea ce duce la o scădere accentuată a insulinei şi la pierderea automată în greutate, conform cercetărilor recente.

Un alt obstacol hormonal major este cortizolul, cunoscut drept hormonul stresului. Acesta transformă glucoza din sânge în grăsime, pe care corpul o stochează pentru „vremuri grele”.

„Reducerea stresului va ajuta şi la controlarea acestui hormon care stochează grăsimile, dar mai există o sursă comună a problemei: cafeaua consumată zilnic”
– sursa citată

Cafeaua consumată în mod constant ridică nivelul de cortizol, ceea ce poate duce la o acumulare inutilă de grăsime în corp, chiar dacă alimentaţia este controlată.

Organismul este bombardat zilnic cu toxine provenite din surse neaşteptate: carne cu hormoni de creştere, pesticide, erbicide, alimente ultraprocesate, produse cosmetice sau chiar aerul pe care îl respirăm.

„Toxinele stau ascunse în cremele de faţă, medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală, alimentele prelucrate, chiar şi în ruj sau în aerul respirat”
– sursa citată

Un nivel prea mare de estrogen – mai ales cel imitat de substanţele din mediu – duce la scăderea testosteronului, care este esenţial pentru masa musculară. Masa musculară susţine metabolismul, deci când testosteronul scade, arderile devin mai lente. Astfel se creează un cerc vicios în care metabolismul încetineşte, grăsimea se acumulează şi rezistenţa la insulină creşte.

Estrogenul natural are şi el un rol important: când nivelul lui se dezechilibrează – cum se întâmplă adesea în menopauză – corpul reacţionează cu îngrăşare, în special în zona abdomenului.

„Schimbările care intervin în receptorii estrogeni din hipotalamus, ca semn al menopauzei, determină o dificultate a pierderii în greutate”
– sursa citată

Un paradox important este că grăsimea corporală produce estrogen. Pe măsură ce creşte masa de grăsime, creşte şi nivelul estrogenului, dar acest tip de estrogen nu ajută la slăbit. Dimpotrivă, întreţine acumularea kilogramelor şi poate expune femeile la riscuri mai mari.

„Estrogenul responsabil cu luarea în greutate, în special cel care se găseşte în grăsimea abdominală, expune femeile la un risc mai mare de cancer de sân, deoarece estrogenul contribuie la dezvoltarea celulelor”
– sursa citată

Pentru a ţine sub control nivelurile hormonale, este esenţial ca femeile să adopte o alimentaţie echilibrată şi să includă sportul în rutina zilnică. Activitatea fizică susţine metabolismul şi ajută organismul să facă faţă mai bine pierderii de estrogen din timpul menopauzei, reglând apetitul şi reducând stocarea grăsimilor.

Corpul are un mod clar de a procesa hrana, dar cheia stă în echilibrul hormonal. Când hormonii sunt reglaţi, slăbitul devine mai uşor, fără să fie nevoie să numeri fiecare calorie sau să petreci ore în sală.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨