Cursa pentru înarmarea Europei: UE ar putea impune țărilor din est să cumpere armament de la ei

Data actualizării: 20 martie 2025

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a analizat recent inițiativele Uniunii Europene de înarmare. Acesta a sugerat că noua strategie de înarmare, atipică pentru Occident, ar putea avea un scop economic, nu doar militar.

„Această înarmare, care este stranie totuși”

Această înarmare, care este stranie totuși, până acum, în istoria modernă, Occidentul era, mă rog, cu cântece, cu ciorap, cu ăla, acum văd că se înarmează. Culmea este că America e cu pacea și cred că nu e vorba numai de înarmare. Cred că este și o speranță, văd și în Germania, că în felul ăsta relansează motorul economic, pentru că ei vor impune țărilor din est, ăștia mici ca noi, să cumpărăm de la ei”, a declarat Cristoiu.

Cristoiu a comentat și declarațiile premierului Marcel Ciolacu, care a sugerat că România ar putea produce armament pe plan local. „Nu are cum să facă pe plan local. Este clar că marile companii producătoare de armament din Europa erau în bătălie cu cele americane. Ați uitat când venea pe aici un trimis al francezilor și nu știu ce să le cumpărăm? Chiar a și spus Macron. Omul e sincer: «hai să cumpărăm în loc de F-uri Rafale». Anglia, Franța și Germania, care au aceste mari companii producătoare, o să producă, iar noi, care am cumpărat deja o grămadă de la americani, acum cumpărăm și de la ei”, a explicat Cristoiu.

„NATO este scos treptat din joc”

Jurnalistul consideră că această înarmare nu are o valoare militară clară, mai ales în raport cu NATO, alianța care asigură securitatea Europei în ultimele decenii. „Deci, fiecare țară se înarmează. Și după ce se înarmează, trebuie să fie niște tratate între fiecare, așa cum a fost în Primul Război Mondial. Deci, Antanta era o alianță în care Franța era legată de Anglia, era legată de Rusia și de Serbia. Una dintre ele a intrat în război, automat au intrat și celelalte. Deocamdată, dacă noi ne înarmăm și nu avem un tratat cu Belgia, cu Franța, cutare, cutare, cutare, ăia degeaba atacă Belgia, că noi n-avem cum să sărim. La NATO e altceva”, a explicat el. Cristoiu a comparat această situație cu Primul Război Mondial, subliniind că, la acea vreme, existau tratate clare între statele aliate. „În Primul Război Mondial, Antanta era o alianță clară: Franța era legată de Anglia, de Rusia și de Serbia. Dacă una dintre ele intra în război, automat intrau și celelalte. În prezent, însă, dacă noi ne înarmăm, dar nu avem tratate clare cu Belgia, Franța sau alte state, ce se întâmplă dacă Belgia este atacată? Noi nu avem nicio obligație să intervenim”, a avertizat jurnalistul. Cristoiu consideră că această cursă a înarmării este mai degrabă un proiect economic. „Observați cum NATO este scos din joc? De aia zic, dar important este să facă arme”, a concluzionat el.


🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨