„Criminalul de la Perla” a cerut de 4 ori până acum eliberarea condiționată, fără succes. Fostul polițist Gheorghe Vlădan are de ispășit 25 de ani de închisoare după ce și-a ucis soția la coafor

Fostul polițist Gheorghe Vlădan, cunoscut drept „Criminalul de la Perla”, a încercat pentru a patra oară să obțină eliberarea condiționată, însă fără succes. În 2012, Vlădan și-a ucis soția într-un coafor din București și a împușcat-o în cap pe casiera salonului, rănind alte șase persoane.
Cererea de eliberare, respinsă din nou
În 2013, Vlădan a fost condamnat la închisoare pe viață, însă după șapte ani, pedeapsa i-a fost redusă la 25 de ani de detenție. De atunci, a încercat de patru ori să obțină eliberarea condiționată, dar fiecare solicitare i-a fost respinsă.
Ultima cerere a fost înregistrată la Judecătoria Sectorului 4 pe 30 ianuarie 2025, iar procesul s-a desfășurat pe 13 februarie. Inițial, judecătorul a amânat pronunțarea până pe 19 februarie, dar ulterior a dispus rejudecarea pe 6 martie, cerând ca Vlădan să fie prezent în instanță.
Pe 12 martie 2025, magistrații au respins cererea de eliberare, însă fostul polițist are dreptul să conteste decizia în termen de trei zile. În cazul unei respingeri definitive, el va putea formula o nouă solicitare abia după 13 august 2025.
„În temeiul art. 587 alin. (2) C.proc.pen. raportat la art. 100 alin. (1) lit. d) din Codul penal respinge, ca nefondată, cererea de liberare condiționată formulată de petentul condamnat Vlădan Gheorghe. În baza dispoziţiilor art. 587 alin. (2) din Codul de procedură penală, stabileşte că propunerea sau cererea de liberare condiţionată va putea fi reînnoită după data de 13.08.2025.”
De asemenea, judecătorii l-au obligat pe Gheorghe Vlădan să plătească suma de 300 de lei drept cheltuieli judiciare.
Aparent reabilitat, dar fără șanse la eliberare
Conform unor surse judiciare, Vlădan ar fi fost considerat pregătit pentru reintegrarea în societate de o comisie a Penitenciarului Jilava, unde este încarcerat în prezent.
În trecut, în fața instanței, fostul polițist a afirmat că regretă faptele și chiar că este dispus să își ispășească întreaga pedeapsă. Cu toate acestea, încă din 2022, a început să solicite eliberarea, deși era deținut în regim închis la Penitenciarul Giurgiu.
După comutarea pedepsei la 25 de ani, a continuat să susțină că s-a reabilitat și a manifestat un comportament bun în închisoare.
„Își asumă responsabilitatea pentru fapta comisă, manifestând regret. S-a adaptat mediului carceral, fiind implicat activ în activități lucrative. A participat la activitățile psihologice la care a fost selectat. Pe parcursul executării măsurii privative de libertate a fost sancționat disciplinar o singură dată și în mai multe rânduri recompensat, manifestând o constanță preponderent pozitivă. Prezintă proiecții de viitor postliberare.”
Pistolul Glock de 9 mm, arma crimei
În ziua atacului, Gheorghe Vlădan a intrat în coaforul din complexul Perla, purtând o discuție la telefon. După ce a schimbat câteva cuvinte cu soția sa, Florina Vlădan, și cu casiera salonului, Mariana Bendre, a ieșit pe hol. La scurt timp, a scos pistolul Glock de 9 mm și a tras direct în soția sa, care se îndrepta spre el.
A urmat un masacru. Vlădan a împușcat-o pe casieră de două ori, apoi a intrat în camera destinată frizeriei și a continuat să tragă în cei prezenți. A revenit în salonul de coafură, unde casiera rănită încerca să o protejeze pe Florina Vlădan. Fără ezitare, fostul polițist a tras un glonț în capul casierei, omorând-o pe loc.
Imaginile surprinse de camerele de supraveghere au fost esențiale în reconstituirea atacului. Anchetatorii au stabilit că Vlădan a tras mai multe focuri de armă și a rănit alți șase oameni, pe lângă cele două victime care și-au pierdut viața.
Un caz care a șocat opinia publică
Crima comisă de Gheorghe Vlădan în 2012 a stârnit o undă de șoc în întreaga țară. Fostul polițist, care deținea legal arma folosită în atac, a fost condamnat inițial la închisoare pe viață, pedeapsă redusă ulterior la 25 de ani.
Fiecare încercare de eliberare condiționată a fost respinsă, judecătorii considerând că nu îndeplinește criteriile necesare. Ultima decizie, din 12 martie 2025, a menținut această poziție, ceea ce înseamnă că Vlădan va rămâne în spatele gratiilor cel puțin încă cinci luni, înainte de a putea depune o nouă cerere.
Procesul și cererile sale repetate de eliberare au menținut cazul în atenția publicului, fiind un exemplu al modului în care justiția tratează astfel de infracțiuni grave.
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨