Victor Negrescu sustine ca Romania poate deveni tigrul digital european

Dezbaterea Romanian Digital Day, organizată de Victor Negrescu la Bruxelles, a avut ca subiect central influența rețelelor de socializare și a inteligenței artificiale în contextul alegerilor electorale din România. Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a inițiat la Bruxelles o dezbatere care a demonstrat de ce România poate fi considerat un adevărat lider european în domeniul IT.
Angajamentul pentru digitalizare
Participanții și-au afirmat angajamentul de a pune Europa din nou pe primul loc în industria tehnologiei de vârf și au propus soluții pentru o implementare eficientă a digitalizării. Negrescu a subliniat că, în același timp, doar 8% din companiile unicorn (start-up-uri private care valorează peste 1 miliard de dolari) din lume provin din Europa. Peste 200.000 de români lucrează în domeniul IT, ceea ce face din România una dintre cele mai mari și mai calificate forțe de muncă digitale din Europa, a precizat el.
„Acest lucru ilustrează parțial slăbiciunea cu care ne confruntăm încă la nivel european, modul în care finanțăm dezvoltarea, modul în care finanțăm cercetarea, modul în care finanțăm inovarea. În ciuda acestui fapt, eu sunt unul dintre cei care cred cu tărie că România poate fi ceea ce numim «tigrul digital european»”
Obiectivele UE in domeniul digitalizarii
La eveniment, a fost prezentă și vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu. Aceasta a vorbit despre obiectivul U.E. în domeniul digitalizării. „O țintă importantă pe care am stabilit-o în deceniul digital presupune că 80% dintre cetățeni vor avea competențe digitale de bază în Uniunea Europeană, până în 2030. România are, cred, o țintă de 50%. Suntem încă destul de departe de acest obiectiv. 28% dintre adulții din România au aceste competențe”.
Europarlamentarul Marc Angel a adăugat că, dincolo de cadrul de reglementare solid pentru protejarea cetățenilor, UE ar trebui să analizeze și dezvoltarea propriei infrastructuri digitale bazate pe aceste standarde de reglementare.
„La ce bun să avem un sector digital inovator în UE, dacă, în același timp, sănătatea mintală a cetățenilor noștri, și în special a tinerilor noștri, are de suferit, dacă lucrătorii devin sclavii algoritmilor, iar democrația și alegerile noastre sunt paralizate de dezinformare și interferențe străine?”
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨