Declarație importantă din partea lui Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu: Măsurile adoptate trebuie respectate de urgență de către români

Președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu se află sâmbătă la Vatican pentru a participa la funeraliile de stat ale Papei Francisc. Din delegația oficială a României mai face parte și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu.
Măsuri speciale pentru comemorarea papei francisc
Sâmbătă, România marchează zi de doliu național, în semn de respect pentru memoria Papei Francisc. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că această decizie reflectă
„respectul profund pentru deschiderea totală și căldura constantă oferite românilor” de către Suveranul Pontif.
Papa Francisc a încetat din viață luni, la vârsta de 88 de ani. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la Bazilica Santa Maria Maggiore, aflată în centrul Romei. Slujba de înmormântare începe la ora 10:00, în Piața Sfântul Petru, fiind și momentul de debut al Novemdialelor – un ritual de doliu ce presupune oficierea zilnică a unor liturghii, timp de nouă zile, pentru odihna sufletului Papei.
Vaticanul a anunțat că mormântul Papei Francisc va fi realizat din marmură și va purta inscripția „Franciscus” în limba latină. La funeralii sunt așteptați 50 de șefi de stat și 10 monarhi. Printre cei confirmați se numără președintele SUA, Donald Trump, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, președintele Argentinei, Javier Milei și Prințul William, moștenitorul coroanei britanice.
Guvernul României a adoptat joi o hotărâre prin care ziua de 26 aprilie este declarată oficial zi de doliu național, pentru a onora memoria Papei Francisc, în aceeași zi cu funeraliile de la Vatican.
„Declaram zi de doliu național pentru a onora Sanctitatea Sa Papa Francisc. Aceasta este o decizie ce reflectă respectul nostru profund față de deschiderea sa și față de căldura constantă pe care a oferit-o românilor. Ca orice creștin, am simțit că prezența sa a fost o binecuvântare pentru întreaga umanitate”
a afirmat premierul Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de Guvern.
Prin această măsură, toate instituțiile publice centrale și locale din România sunt obligate să arboreze drapelul național în bernă. Aceeași obligație revine sediilor partidelor politice, sindicatelor, instituțiilor de învățământ și culturale, dar și misiunilor diplomatice ale României din străinătate. Steagul va fi coborât în bernă și la punctele de frontieră, în aeroporturi, porturi, gări, autogări, precum și pe toate navele aflate sub pavilion românesc.
De asemenea, persoanele fizice care au arborat drapelul României la domiciliu sau la reședință sunt îndemnate să respecte această regulă, coborând steagul în bernă.
Posturile de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură din România, vor trebui să își adapteze programele, astfel încât să respecte caracterul zilei de doliu național.
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨