Franța acuză agenția de informații a armatei ruse pentru o serie de atacuri cibernetice care au avut loc în ultimii ani

Data actualizării: 29 aprilie 2025

Franța a acuzat recent agenția de informații a forțelor armate a Rusiei, GRU, de o serie de atacuri cibernetice. Acestea au vizat diverse ministere, firme din sectorul de apărare și think tank-uri. Printre cele mai notabile incidente se numără sabotarea canalului TV5Monde în 2015 și piratarea e-mailurilor echipei lui Emmanuel Macron în timpul campaniei prezidențiale din 2017.

Atacurile cibernetice atribuite GRU

Serviciul rus de informații militare (GRU) desfășoară de câțiva ani un modus operandi ciber-ofensiv împotriva Franței numit APT28”, a anunțat Jean-Noel Barrot, șeful diplomației franceze. Acesta este momentul în care Franța a atribuit oficial aceste atacuri cibernetice GRU pentru prima dată.

Ministerul de Externe al Franței a spus că aceste atacuri au scopul de a destabiliza țara. „Din 2021, acest modus operandi de atac a fost folosit pentru a viza sau compromite o duzină de entități franceze”, a declarat Ministerul de Externe al Franței.

Hackerii ruși au „compromis” unele entități franceze

Campania rusă de spionaj cibernetic a vizat „entități ministeriale, autorități locale, administrații, entități din baza industrială de apărare, entități din sectorul aerospațial, entități din sectorul de cercetare și think tank-uri, entități din sectorul economic și financiar”, explică Agenția Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) într-un raport tehnic publicat marți.


Hackerii ruși nu doar au vizat entitățile franceze, dar au și „compromis” unele dintre ele, subliniază autorii, fără a indica datele și informațiile care ar fi putut fi colectate. Companiile franceze de apărare și think-tank-urile au fost „compromise” din 2021 până în 2023, se notează. Anumite Ministere au fost, de asemenea, „vizate” în aceeași perioadă, și „compromise” în 2023, se arată în raport.

Acuzațiile la adresa unității GRU APT28, despre care oficialii francezi au spus că se află amplasată la Rostov-pe-Don, nu sunt primele de acest fel formulate de puterile occidentale. În trecut, serviciile americane și britanice au indicat legăturile grupării APT28 – cunoscută și sub numele de FancyBear, Sednit, FrozenLake, Sofacy sau Pawn Storm – cu serviciile secrete rusești. Totuși, este prima dată când Parisul – referindu-se la propria sa activitate de colectare de informații – dă vina pe statul rus.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨