BEC elimina 609 materiale publicitare politice ilegale de pe platformele online

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat recent că a dispus eliminarea a 609 materiale publicitare politice cu conținut ilegal de pe platformele online mari în perioada 4-12 aprilie. Din totalul acestor materiale, 149 au fost postate de persoane fizice, în timp ce restul au fost postate de actori politici care candidează sau dețin funcții elective sau alte funcții publice.
Practicile ilegale în materialele publicitare politice
BEC a transmis o informare prin care face diferența între un material de promovare electorală și unul care se referă la situațiile în care materialele postate pe o rețea de socializare fac referire la modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu pe care le are sau le-a avut candidatul. Acestea din urmă nu se consideră un îndemn direct sau indirect de a vota sau de a nu vota și nu califică respectivele materiale drept materiale publicitare politice.
Deciziile BEC
În perioada 4.04 – 12.04.2025, BEC a emis un număr de 175 decizii de admitere a plângerilor care vizau materiale publicitare politice cu conținut ilegal și un număr de 104 decizii de respingere. Din cele 175 decizii de admitere a plângerilor, 41 au vizat materiale publicitare politice cu conținut ilegal postate în mediul online de către persoane fizice care nu dețin funcții elective sau alte funcții publice, dar sunt actori politici în sensul art. 3 pct. 4 lit. g din Regulamentul UE 2024/900.
Prin deciziile de admitere s-a dispus înlăturarea de pe platformele online foarte mari a unui număr total de 609 materiale publicitare politice cu conținut ilegal
Acest fapt include 149 de materiale postate de persoane fizice care nu dețin funcții elective sau alte funcții publice, dar sunt actori politici, fără respectarea dispozițiilor legale care reglementează semnalarea prin etichetare a materialelor de propagandă electorală. Restul de 460 de materiale au fost fie postate de actori politici care candidează sau dețin funcții elective sau alte funcții publice fără respectarea dispozițiilor legale care reglementează semnalarea prin etichetare a materialelor de propagandă electorală, fie postate pe conturi a căror autenticitate nu poate fi verificată.
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare.