UE ar putea impune taxe companiilor tech americane în cazul eșuării negocierilor cu Trump

Data actualizării: 11 aprilie 2025

UE se arată pregătită să implementeze măsuri comerciale drastice, care ar putea include taxarea companiilor de tehnologie din SUA, dacă negocierile cu președintele Donald Trump nu vor reuși să pună capăt conflictului tarifar cu Europa. Această declarație a fost făcută de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Financial Times.

Un război comercial transatlantic

Von der Leyen a avertizat că este gata să extindă războiul comercial transatlantic astfel încât să includă sectorul serviciilor dacă aceste discuții eșuează. Aceasta ar putea include o taxă pe veniturile din publicitatea digitală care ar afecta companii precum Meta și Google.

„Dezvoltăm măsuri de retorsiune”, a spus von der Leyen, explicând că acestea ar putea include prima utilizare a instrumentului anti-coerciție al blocului, capabil să lovească exporturile de servicii. „Există o gamă largă de contramăsuri… în cazul în care negocierile nu sunt satisfăcătoare”.

Președintele Comisiei Europene a declarat că războiul comercial al lui Trump a provocat „un punct de inflexiune complet în comerțul global”. Ea a adăugat că UE nu se va mai întoarce niciodată la status quo.


Contramăsuri în cazul eșuării negocierilor

Dacă negocierile eșuează, UE va reactiva automat măsurile de retorsiune planificate ca răspuns la taxele vamale americane pe oțel și aluminiu. În plus, von der Leyen a spus că alte contramăsuri la așa-numitele taxe reciproce ale lui Trump ar putea viza excedentul uriaș al SUA din sectorul serviciilor cu UE.

„Companiile care oferă servicii fac o afacere bună pe această piață [UE]. Și marea majoritate a serviciilor, 80% din servicii provin din SUA. Deci, din nou, vrem o soluție negociată care să fie cea mai bună pentru noi, pentru noi toți”, a spus von der Leyen.

În contextul războiului comercial, UE a început discuții cu puteri precum Malaezia, Thailanda, Filipine, Indonezia și Emiratele Arabe Unite. „Există un interes din partea atât de multor țări din întreaga lume să lucreze mai strâns cu noi, împreună, pentru a echilibra sistemul și pentru ca comerțul liber să concureze cu adevărat pe calitate și nu în jurul taxelor”, a spus von der Leyen.

Războiul comercial a stimulat acum discuții despre „gândirea modului în care putem moderniza, reforma și stabiliza OMC”. „Dar accentul trebuie pus pe modernizare și reformă, nu pe a păstra ceea ce avem astăzi pentru că există prea multe dificultăți”, a spus ea. „Adică, să nu irosim niciodată ocazia oferită de o criză bună.”

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨