Consilierul premierului Poloniei avertizeaza pe Trump privind pretențiile Rusiei asupra Ucrainei

Data actualizării: 7 aprilie 2025

Consilierul premierului Poloniei, Pawel Kowal, avertizează că negocierile de pace privind Ucraina nu trebuie să ducă la recunoașterea pretențiilor teritoriale ale Moscovei. El sugerează că președintele american, Donald Trump, ar putea face o „greșeală istorică” dacă negocierile pentru a pune capăt războiului din Ucraina vor rezulta în recunoașterea de către SUA a pretențiilor Rusiei asupra Crimeei și a altor teritorii ocupate.

Consilierul polonez avertizează asupra recunoașterii pretențiilor Rusiei

Kowal, consilierul pentru Ucraina al lui Donald Tusk și președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului polonez, a declarat că o „linie roșie” ar fi depășită pentru Polonia și restul Europei Centrale dacă granițele extinse ale Rusiei, ca urmare a invadării unei țări vecine, ar fi recunoscute legal.

„Este o diferență clară între soluțiile provizorii pentru a pune capăt luptelor din Ucraina și îndeplinirea așteptărilor rusești de a recunoaște Crimeea, Donbas sau alte părți ale Ucrainei, ceea ce ar fi o greșeală istorică”.

Recunoașterea pretențiilor Rusiei ar fi un precedent „oribil”

Ca precedent care i-ar permite lui Putin să extindă „Rusia imperială”, a avertizat Kowal, o recunoaștere „ar fi ceva oribil”. El susține că „este foarte dificil să discutăm despre securitatea în Ucraina separat de problema generală de securitate a Europei Centrale”.


„Rusia, după prăbușirea Uniunii Sovietice, a recunoscut Ucraina cu granițele sale, inclusiv Crimeea și Donbas, și aceasta este baza regulilor dreptului internațional. Garanțiile legale internaționale pentru frontierele din Europa Centrală sunt, de asemenea, unele dintre principalele garanții pentru menținerea păcii în acea regiune, conform experienței noastre istorice.”, a declarat Kowal.

El a susținut că Trump nu va risca să lipsească companiile americane de oportunitatea de a investi în reconstrucția post-conflict a Ucrainei, în absența garanțiilor puternice de securitate pe care Kievul și aliații săi europeni le doresc.

„Pentru politicieni, este foarte ușor să separe garanțiile politice de garanțiile de afaceri și de garanțiile militare, dar dacă corporațiile vor să investească în Ucraina, vor cere garanțiile americane serioase”, a adăugat el.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨