Europarlamentari români pe tema cazului Le Pen: Transparență în fonduri europene și metode patentate în România

Marine Le Pen, liderul extremei drepte franceze, a fost recent găsită vinovată de deturnare de fonduri publice de un tribunal din Paris. Această decizie a avut ca efect imediat interdicția pentru Marine Le Pen de a candida pentru o funcție publică timp de cinci ani, ceea ce înseamnă că nu mai poate participa la alegerile prezidențiale din 2027. Acest caz a stârnit numeroase discuții și controverse, iar Gândul a stat de vorbă cu doi europarlamentari români pentru a afla opinia lor pe această temă.
Opiniile europarlamentarilor români
Victor Negrescu, europarlamentar PSD, a subliniat faptul că banii despre care magistrații din Franța spun că au fost fraudați de Marine Le Pen provin inclusiv din contribuția României. „Marine Le Pen și mai mulți europarlamentari francezi au fost anchetați și condamnați pentru utilizarea frauduloasă a fondurilor europene. Acești bani sunt proveniți inclusiv din contribuțiile statelor membre, deci și ale României. Când vine vorba de fonduri europene, este nevoie de transparență, integritate și responsabilitate.”, a declarat Victor Negrescu, europarlamentar PSD.
Metoda patentată în România
Adrian Axinia, europarlamentar AUR, susține că condamnarea și interzicerea de a candida primite de Marine Le Pen seamănă cu cea a interzicerii lui Călin Georgescu. „În primul rând, cred că s-a dorit interzicerea candidaturii sale. S-a folosit metoda patentată în România cu Călin Georgescu, cu mențiunea că există o diferență aici. În România a fost interzis în absența unei condamnări definitive, dar în cazul lui Marine Le Pen s-au urmat toate procedurile judiciare”, a spus Adrian Axinia. Europarlamentarul AUR a mai adăugat că, în opinia sa, este vorba despre „o decizie politică”, asta pentru că sondajele actuale ar arăta în dreptul lui Marine Le Pen un procent „cu o cifră cu trei în față, ceea ce este destul de îngrijorător pentru Macon și aliații săi”.
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨