Serbia în pragul unei crize energetice: sancțiunile SUA amenință importurile de petrol

Data actualizării: 28 martie 2025

Discuțiile între Serbia, SUA și Gazprom, menite să împiedice impunerea de sancțiuni americane asupra singurei rafinării de petrol din Serbia, au eșuat. Aleksandar Vucici, președintele Serbiei, a anunțat că țara sa se confruntă cu perspectiva întreruperii importurilor de petrol.

Sancțiunile SUA amenință rafinăria de petrol din Serbia

Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a cerut companiei de stat ruse Gazprom și subsidiarei sale Gazprom Neft să-și vândă participația majoritară la rafinăria sârbă NIS. Acest demers face parte din eforturile de a „viza sursa principală de venituri a Rusiei”, potrivit Financial Times. În caz contrar, companiile se vor confrunta cu impunerea de sancțiuni.

„Am vorbit cu americanii, cu rușii, cu toată lumea”, a declarat Vucic. „Nu am văzut nicio schimbare în atitudinea americană”.

Rezerve de petrol pentru aproximativ 80 de zile

Serbia are rezerve de petrol pentru aproximativ 80 de zile. Majoritatea importurilor de țiței ale Serbiei sosesc printr-o conductă deținută de Janaf din Croația. Aceasta ar trebui să-și suspende afacerile cu NIS pentru a evita încălcarea restricțiilor americane. Proprietarii ruși au refuzat să-și vândă participația cumulată de 56% la NIS, deși au schimbat structura de acționariat, astfel încât nici Gazprom, nici Gazprom Neft nu dețin o majoritate în rafinărie.


Vucici a subliniat necesitatea ca Serbia să ajungă la un acord. „Atitudinea rusă este că vor să o păstreze cu orice preț”, a spus Vucici. El a adăugat că problema ar putea fi rezolvată „cu ușurință” dacă s-ar ajunge la o înțelegere privind transferul de proprietate asupra NIS.

O posibilă soluție ar fi ca grupul petrolier maghiar MOL să intervină și să cumpere participația rusească la NIS. Cu toate acestea, MOL a refuzat să discute problema, iar Vucici a spus că problema nu a fost ridicată în timpul unei convorbiri telefonice cu premierul ungar Viktor Orban.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨