Ilie Bolojan, anunţ important privind implicarea militarilor români în conflictul din Ucraina

Președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat că România nu va trimite trupe în Ucraina, ci va rămâne o țară de tranzit pentru sprijinul internațional acordat vecinului aflat în război.
Declarația a fost făcută la Paris, în cadrul unei reuniuni extinse la care au participat reprezentanți din 31 de țări, inclusiv lideri ai NATO, UE, șefi de guvern din Germania și Marea Britanie, dar și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
România, implicare logistică, nu militară
Ilie Bolojan a precizat că la întâlnirea organizată de Emmanuel Macron, unul dintre principalele puncte discutate a fost acordul de încetare a focului pe Marea Neagră, valabil 30 de zile.
„Au participat 31 de state și reprezentanții NATO și ai Uniunii Europene. Primul punct important abordat la această reuniune a fost acordul de încetare a focului la Marea Neagră, acordul de 30 de zile. Țările prezente salută ajungerea la acest acord, dar constatăm că Ucraina a fost de acord ca acest acord să fie extins nu doar la navigația pe Marea Neagră, ci atât terestru, cât și aerian,
și din păcate nu s-a ajuns la un astfel de acord și așa cum se vede atunci când apare o probă care nu poate fi contestată, Rusia nu a acceptat aceste condiții și practic teoria că unii vor pace și alții vor război a fost infirmată prin ceea ce s-a întâmplat în aceste negocieri și din acest punct de vedere țările prezente au convenit să susțină în continuare sprijinul pentru Ucraina și întărirea flancului estic”
El a adăugat că România are interesul strategic de a sprijini Ucraina, pentru că stabilitatea în regiune contribuie și la securitatea proprie.
„O zonă sigură la Marea Neagră, care garantează navigaţia pentru toate navele, este un lucru bun pentru comerţul şi pentru dezvoltarea în această zonă.”
Oficialul român a explicat că pericolul este ținut departe de granițele țării tocmai prin eforturile ucrainenilor de a-și apăra teritoriul.
„Orice fel de situaţie în care Ucraina are o căderea ar însemna complicaţii importante şi o înaintare înspre zona de vest, pe care nici Europa şi nici România nu şi-o doreşte. În acest sens, ajutoarele care au fost stabilite la Consiliul de săptămâna trecută vor fi asigurate în continuare şi se va colabora pentru întărirea Flacului estic.”
Zelenski a fost prezent la Paris și a transmis un mesaj clar de rezistență în fața Rusiei.
„Nu vom ceda niciodată Rusiei teritoriile noastre ocupate”, a declarat liderul ucrainean.
O parte importantă a discuțiilor de la Palatul Élysée a vizat coordonarea cu Statele Unite în ceea ce privește menținerea sancțiunilor, sprijinul acordat Ucrainei și pregătirea pentru eventualul moment în care se va ajunge la un acord de pace.
„Această coordonare este foarte importantă pentru că ține de ce se întâmplă până la ajungerea la un acord de pace, menținerea sancțiunilor, și măsurile post ajungere la un acord, astfel încât să existe garanții suficient de puternice.”
Un alt punct abordat în cadrul reuniunii de la Paris a fost posibila desfășurare a unor forțe de menținere a păcii, dar doar în cazul în care se ajunge la un acord clar de pace. În acest context, România nu va trimite militari în Ucraina.
„România nu va trimite niciun militar român în Ucraina”, a subliniat Bolojan.
Totuși, țara noastră va participa ca stat de tranzit pentru logistica necesară, iar autoritățile militare vor fi informate despre eventualele planuri.
„Vom participa ca țară de tranzit, de hub, la aceste discuții astfel încât statul major să știe care sunt aceste planuri.”
România a început deja să lucreze la întărirea propriei industrii de apărare, pentru a putea contribui mai eficient la lanțul valoric militar european.
„S-a discutat îmbunătățirea industriei de apărare și creșterea capabilităților militare. Am făcut un grup de lucru la nivelul României, a fost o primă întâlnire în această săptămână pentru a pregăti prioritățile noastre, să vedem ce capacități putem integra în lanțul valoric al industriei integrate. Din ceea ce vom achiziționa în plan militar, dorim să se producă un număr cât mai mare din componentele pe care le vom achiziționa.”
Summitul de la Paris a reconfirmat sprijinul comun pentru Ucraina și necesitatea unei coordonări strânse cu partenerii strategici, în special SUA.
„Concluzia reuniunii a fost de acțiune unitară, angajament pe securitate și coordonare cu SUA.”
Întâlnirea dintre președintele Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski a avut loc miercuri seara, înaintea summitului. Liderul francez a reafirmat sprijinul țării sale pentru Ucraina și a anunțat un nou ajutor militar în valoare de două miliarde de euro.
„Europa susţine Ucraina”, a declarat Macron într-o conferință de presă comună cu Zelenski.
Ilie Bolojan, aflat din nou într-o vizită la Paris, a reiterat că România va rămâne alături de coaliția voluntarilor, continuând să ofere sprijin logistic Ucrainei.
„România, aşa cum a făcut şi până acum, va fi un hub logistic pentru susţinerea Ucrainei.”
„Menţinerea Ucrainei într-o situaţie stabilă este un sprijin, de fapt, şi pentru România. Pericolul este ţinut departe de graniţele noastre.”
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨