Ce se întâmplă cu trupele americane din România. Decizie de ultimă oră luată de Donald Trump

Data actualizării: 27 martie 2025

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trupele americane nu vor fi retrase din România, în ciuda îngrijorărilor apărute în spațiul public în ultimele luni.

Temerile au fost alimentate de posibilitatea ca Donald Trump, în cazul unei reveniri la conducerea Statelor Unite, să dispună retragerea forțelor americane din Europa, inclusiv din România, în contextul tensiunilor generate de războiul din Ucraina.

Ce spune premierul despre poziția României în planul strategic NATO

Ciolacu a precizat, într-o intervenție la Antena 3, că nu există niciun risc ca SUA să-și retragă trupele de pe teritoriul românesc.


„Nu există pentru că în afară de România și Polonia niciun alt stat din zonă, aici e zona de conflict, noi avem cea mai lungă zonă de conflict, aici e Marea Neagră. Marea Neagră e determinantă în acest context. Singurele state care au logistica pe care o pot pune la punct pentru a primi forțe din SUA sunt România și Polonia. Lucrul acesta e evident și pentru Administrația Trump”, a spus șeful Guvernului.

Prezența militară americană în România este parte dintr-un amplu dispozitiv al NATO în Europa. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 100.000 de militari americani sunt staționați în Europa, dintre care 65.000 fac parte din contingentul permanent, iar restul sunt trupe rotaționale sau de întărire.

Din acest total, în România sunt detașați 5.000 de soldați din 17 state aliate. Dintre aceștia, aproximativ 1.500 sunt militari americani, desfășurați în principalele baze de la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii.

Una dintre cele mai importante mișcări militare recente a fost dislocarea Diviziei 101 Aeropurtate a SUA la baza de la Mihail Kogălniceanu.

Divizia 101 Aeropurtată, cunoscută pentru rolul său decisiv în debarcarea din Normandia în cel de-al Doilea Război Mondial, a revenit în România pentru a doua misiune pe teritoriul țării. Prima prezență a fost în 2022, marcând totodată și prima dislocare în Europa după aproape 80 de ani.

Dislocarea unității este parte dintr-un plan strategic al armatei americane de a consolida flancul estic al NATO. Decizia a fost luată la începutul acestui an, fără a fi legată de o eventuală implicare directă a fostului președinte Donald Trump, dar a fost interpretată ca un semnal de forță din partea SUA într-un context geopolitic tensionat.

Comandantul Diviziei 101, Duke Reim, a explicat modul în care acționează această structură militară în cadrul operațiunilor din România:

„Combinăm atât vehiculele terestre cu capacitatea de a interveni aerian prin învăluire verticală din elicopter, în funcție de tipul obiectivelor”.

Prezența Diviziei 101 și a celorlalți militari americani consolidează postura defensivă a NATO în regiune, într-o perioadă în care Marea Neagră este considerată un punct strategic de importanță majoră.

Autoritățile de la București afirmă că infrastructura militară existentă în România și poziționarea geografică fac ca țara să fie un partener cheie pentru Statele Unite în Europa de Est.

În ciuda speculațiilor și a incertitudinilor legate de viitorul administrației americane, declarațiile oficiale și acțiunile din teren indică o menținere a angajamentului militar al SUA în România.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨