CCR valideaza legile privind doborarea dronelor si desfasurarea misiunilor militare in timp de pace

Data actualizării: 27 martie 2025

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins recent obiecțiile de neconstituționalitate depuse de parlamentarii S.O.S. România, AUR și POT împotriva Legii privind controlul utilizării spațiului aerian național. Aceasta implica, printre altele, reglementari legate de doborarea dronelor.

Decizia CCR

CCR a respins de asemenea și obiecțiile legate de legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul României. Într-un comunicat oficial, Curtea anunță că a respins, ca neîntemeiate, obiecțiile formulate de senatori și deputați aparținând Grupurilor parlamentare S.O.S. România, ale Alianței pentru Unirea Românilor și ale Partidul Oamenilor Tineri și a constatat că dispozițiile din Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Implicatii

CCR afirmă că participarea autorităților militare ale NATO la controlul spațiului aerian național trebuie analizată în contextul obligațiilor asumate de România ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice. Acest lucru, sustine CCR, nu afectează suveranitatea țării. „Transferul de autoritate reglementat are în vedere o acțiune de predare/preluare a controlului și comenzii de către autoritățile militare desemnate ale NATO asupra elementelor naționale din compunerea structurii de forțe a armatei care execută misiuni specifice”, se precizează în comunicat.


Tot joi, Curtea a declarat neconstituțională prevederea din Statutul funcționarilor publici referitoare la condamnările penale care ar face o persoană „incompatibilă cu exercitarea funcției publice”, considerând că sintagma este ambiguă și poate genera abuzuri. Deciziile Curții Constituționale sunt definitive și obligatorii.

Deputații au adoptat proiectul care permite distrugerea dronelor rusești. SCANDAL în plen: „Apărătorii curcubeului ne vorbesc despre apărare”

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨