Portul Constanța va asigura alimentarea electrică a navelor la cheu printr-un proiect cu fonduri europene

Data actualizării: 21 martie 2025

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a anunțat recent semnarea unui contract de proiectare și execuție pentru proiectul cu finanțare europeană denumit „Asigurarea condițiilor electrice de racordare la cheu a navelor în Portul Constanța (regim Cold Ironing)“ – E-COLD. Acest contract, în valoare de 86.129.240,43 lei (fără TVA), a fost atribuit companiei SC TIAB SA București și este finanțat prin Programul Connecting Europe Facility – CEF Transport. Durata contractului de proiectare și execuție este de 27 de luni, dintre care primele trei sunt dedicate proiectării.

Beneficiile implementării proiectului

Principalele beneficii ale acestui proiect sunt:

Reducerea nivelului de zgomot, reducerea emisiilor dăunătoare, precum și reducerea emisiilor de dioxid de carbon în zona portuară, dar și în zona comercială aflată în imediata apropiere a portului; Reducerea vibrațiilor pentru condiții mai confortabile pentru pasagerii aflați la bordul navelor de croazieră; Creează noi oportunități de afaceri pentru toate părțile implicate: reducerea costurilor de funcționare a navelor și furnizarea de servicii suplimentare în porturi; Cererea suplimentară de energie creează oportunități de echilibrare locală a rețelelor de electricitate; Conectarea navelor la resurse de energie regenerabilă, energie eoliană și energie solară, permite reducerea suplimentară a emisiilor.

Tehnologia cold-ironing

Tehnologia cold-ironing permite furnizarea energiei electrice de la mal unei nave aflate la dană, în timp ce motoarele sale principale și auxiliare sunt oprite. Prin implementarea acestei tehnologii, instalațiile existente vor fi aduse la o stare de funcționare performantă, respectând standardele și normativele tehnice specifice referitoare la siguranța în exploatare, în condiții de eficiență energetică sporită. De asemenea, se îmbunătățesc considerabil condițiile oferite de Portul Constanța în comparație cu celelalte porturi din bazinul Mării Negre, ceea ce poate duce la o creștere a traficului de mărfuri.


🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨