Revelații din dosarul puciului eșuat: Conspirații, agenți ruși și planuri de schimbare a ordinii constituționale

Data actualizării: 18 martie 2025

Într-un dosar cu impact major asupra securității naționale, DIICOT dezvăluie detalii incredibile despre o grupare organizată pe structură militară, cu conexiuni la Ambasada Rusiei la București și planuri de subminare a ordinii constituționale în România. Dosarul, cunoscut sub numele de ‘puciul eșuat’, a fost declanșat în martie 2025, când procurorii au reținut șase persoane acuzate de constituire a unui grup infracțional organizat și trădare. Toți erau membri ai ‘Comandamentului Vlad Țepeș’, o organizație care dorea să preia puterea în România și să schimbe numele țării în ‘Geția’.

Legături cu atașați militari ruși

Documentele din dosar relevă că liderii Comandamentului ‘Vlad Țepeș’ aveau legături cu atașați militari de la Ambasada Rusiei, inclusiv un ofițer GRU expulzat recent din România. Aceștia se întâlneau frecvent, fie în cadrul unor evenimente organizate de Ambasada Rusiei, fie în casa generalului (rtr.) Radu Theodoru sau în alte locații. În cadrul acestor întâlniri, discuțiile se axau pe ‘ieșirea României din NATO, declararea neutralității și încheierea unui tratat strategic cu Federația Rusă’.

Planuri de lovitură de stat

Unul dintre aspectele cele mai alarmante ale acestui dosar este că această grupare plănuia o lovitură de stat cu ajutorul agenților ruși. Unele dintre întâlnirile conspirative au avut loc chiar cu două zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024. Aceste întâlniri au fost atent ‘controlate contrainformativ’, pentru a preveni orice posibile scurgeri de informații.


„Au intrat în legătură cu agenți ai unei puteri străine, Federația Rusă, în scopul de a știrbi unitatea și indivizibilitatea, suveranitatea sau independența statului român prin subminarea politică și a capacității de apărare a statului român”, au scris procurorii DIICOT în dosarul trimis judecătorilor pentru arestarea liderilor grupării.

Una dintre planurile grupării era atragerea unui număr mare de persoane în organizație, inclusiv din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională. Aceste persoane erau atrase prin ‘narativele antioccidentale’ promovate de liderii grupării.

Obiectivele principale ale grupării

Obiectivele principale ale Comandamentului ‘Vlad Țepeș’ erau ‘ieșirea României din Alianța Nord-Atlantică, declararea neutralității și încheierea unui tratat strategic cu Federația Rusă’. Organizația își aroga grade militare și atribuții specifice, iar recrutarea de noi membri se făcea atât prin interacțiuni personale, cât și prin intermediul platformelor online. Conform estimărilor interne, gruparea număra în jur de 10.000 de simpatizanți.Anchetatorii au obținut informații importante din conversații purtate de Adrian-Robertin Dinu, unul dintre liderii grupării. Într-una dintre aceste conversații, Dinu afirmă că întreg sistemul din România ‘trebuie ras’ și că trebuie pregătită schimbarea țării și luarea ‘teritoriilor alea cum a zis că ni le dă tovarășul Putin’.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨