Elena Lasconi reactioneaza la raportul Comisiei de la Venetia privind comasarea alegerilor din 2024

Data actualizării: 18 martie 2025

Raportul Comisiei de la Veneția referitor la comasarea alegerilor locale și europarlamentare din 2024 a generat multe reacții. Una dintre acestea este cea a Elena Lasconi, liderul USR, care a declarat că raportul Comisiei ne arată că politicienii de la putere nu pot continua să modifice regulile jocului de pe o zi pe alta.

„Nu facem alegeri pentru a îndeplini niște calcule politice în spatele ușilor închise, ci pentru a respecta voința oamenilor. Oricâte modificări au încercat vechile partide să facă în calendarul electoral, vocea cetățenilor a fost și va fi întotdeauna mai puternică. Este timpul pentru o legislație electorală stabilă, care să le ofere oamenilor încredere în procesul democratic.”

Raportul Comisiei de la Veneția

Raportul Comisiei de la Veneția a fost publicat marți și este unul critic la adresa României, în special cu referire la comasarea alegerilor locale și europarlamentare din 2024. Subliniază că utilizarea frecventă a ordonanțelor de urgență subminează calitatea legislativă, securitatea juridică și principiile democratice, inclusiv separația puterilor în stat.


Comisia a mai evidențiat că modificarea componenței comisiilor electorale cu doar trei luni înainte de alegeri contravine principiului stabilității legislației electorale, care prevede că astfel de schimbări nu ar trebui să aibă loc cu mai puțin de un an înainte de scrutin. De asemenea, s-a menționat că adoptarea OUG 21/2024 nu a fost rezultatul unui consens și nici nu a beneficiat de o consultare publică adecvată.

Recomandări pentru viitor

Comisia cere guvernului României să nu mai recurgă în viitor la asemenea practici, iar modificările să fie făcut doar prin legi și cu mult timp înaintea alegerilor. Mai multe detalii, AICI. În acest context, Elena Lasconi a evidențiat că USR a depus deja în Parlament un proiect care vizează garantarea unor alegeri corecte anul acesta. Proiectul prevede îmbunătățirea legislației, astfel încât o decizie de anulare a alegerilor să fie luată de BEC și să poată fi atacată la CCR sau la ÎCCJ.

Pe viitor, CCR ar putea invalida alegerile doar în circumstanțe excepționale și clar reglementate, pentru a evita orice abuz. Nu trebuie să acceptăm să se joace nimeni cu democrația”, a scris Elena Lasconi pe Facebook.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨