Donald Trump şi Vladimir Putin, discuţie decisivă despre situaţia din Ucraina. Kremlinul a anunţat ora convorbirii

Donald Trump și Vladimir Putin vor purta marți o convorbire telefonică esențială privind conflictul din Ucraina. Kremlinul a confirmat că discuția va avea loc între orele 15:00 și 17:00, ora României.
Surse apropiate administrației americane indică faptul că Washingtonul ia în calcul recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei, ceea ce ar putea marca o schimbare majoră în politica externă a SUA.
Premierul britanic Keir Starmer a discutat cu Trump înaintea convorbirii cu Putin
Cu puțin timp înaintea discuției programate între Trump și Putin, premierul britanic Keir Starmer l-a sunat pe liderul american pentru a aborda situația din Ucraina. Potrivit unui comunicat emis de biroul premierului britanic, Starmer a subliniat importanța ca Ucraina să fie într-o poziție de forță pentru a negocia o pace durabilă.
„Ucraina trebuie să fie în cea mai puternică poziție posibilă, pentru a se asigura o pace justă și durabilă”, a declarat Starmer.
Totodată, acesta l-a informat pe Trump despre recentele întâlniri ale „coaliției celor dispuși”, un grup format din peste 30 de state care și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina. Apelul a avut loc în contextul în care președintele Volodimir Zelenski continuă să solicite aliaților occidentali să intensifice presiunea asupra Moscovei, astfel încât Putin să accepte o propunere de încetare a focului.
SUA ia în considerare recunoașterea Crimeei ca teritoriu rus
Înaintea convorbirii dintre Trump și Putin, presa americană a relatat că SUA analizează posibilitatea recunoașterii Crimeei ca parte a Rusiei. Potrivit site-ului de știri Semafor, două surse familiare cu această problemă au confirmat că administrația americană evaluează opțiunea de a îndemna și ONU să adopte o poziție similară.
„Există un număr mare de probleme legate de normalizarea relațiilor noastre și de problema ucraineană pe care cei doi președinți le vor discuta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Cu toate acestea, Casa Albă nu a oferit nicio confirmare oficială privind acest subiect. În schimb, anunțul a atras critici din partea unor foști lideri militari americani, care consideră că o astfel de decizie ar echivala cu o cedare în fața Moscovei.
„Acesta este orice altceva decât un plan de pace. Asta înseamnă predare, este presiunea Statelor Unite de a preda Ucraina Rusiei. Masca a căzut când am văzut dezastrul din Biroul Oval în urmă cu două săptămâni și apoi tot ce s-a întâmplat de atunci”, a declarat generalul Ben Hodges, fost comandant al forțelor SUA în Europa, citat de The Guardian.
Polonia și statele baltice renunță la tratatul care interzice minele antipersonal
În timp ce tensiunile din regiune continuă să crească, Polonia și statele baltice – Lituania, Letonia și Estonia – au anunțat marți că se retrag din Convenția de la Ottawa, tratatul internațional care interzice utilizarea minelor antipersonal. Această decizie le va permite să reia stocarea acestor dispozitive militare, un semnal clar că țările din estul Europei se pregătesc pentru eventuale escaladări ale conflictului.
„Amenințările militare la adresa statelor membre NATO care se învecinează cu Rusia și Belarus au crescut semnificativ”, au transmis miniștrii apărării din cele patru țări într-o declarație comună.
Tratatul de la Ottawa, adoptat în 1997 și ratificat de peste 160 de țări, a fost conceput pentru a reduce utilizarea minelor antipersonal, însă Rusia nu l-a semnat niciodată. Decizia Poloniei și a statelor baltice de a se retrage din convenție reflectă îngrijorările tot mai mari privind securitatea regională, în special în contextul războiului din Ucraina.
Macron merge la Berlin pentru discuții cu Olaf Scholz și Friedrich Merz
Pe lângă evenimentele de pe frontul de est, activitatea diplomatică europeană se intensifică înaintea summitului UE. Marți, președintele francez Emmanuel Macron efectuează o vizită oficială la Berlin pentru noi discuții cu cancelarul german Olaf Scholz. Întâlnirea are loc cu doar două zile înainte de reuniunea liderilor europeni, unde principalele teme de pe agendă sunt sprijinul pentru Ucraina și securitatea energetică a blocului comunitar.
În timpul vizitei sale în capitala germană, Macron se va întâlni și cu Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), considerat favorit să preia funcția de cancelar în cazul unor alegeri anticipate. Întâlnirea vine după ce cei doi au avut un prim schimb de opinii la Paris, acum trei săptămâni.
Situația din Ucraina, deciziile politice ale SUA și tensiunile în creștere la granițele Europei de Est marchează o perioadă de incertitudine, în care liderii mondiali încearcă să navigheze un peisaj geopolitic tot mai complicat.
Conținutul publicat pe politica.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨